Nederlands

Mega Greeks

2010, National Museum of Antiquities,
Leiden
,
The Netherlands

Mega Greeks

Description

Mega Greeks is an exhibition for children from 6 to 12 years, specially developed so that they can see that the world of the ancient Greeks is still with us today. The exhibition introduces them to ancient Greek culture and the influence that it still has on society. The origin of the Olympic Games, the Gods and their myths, medicine, theatre, democracy and the language are explained in life-size Grecian urns.

Werkzaamheden

Design, Production and Installation

Charlotte Huygens:

"Bibliotheken, ziekenhuizen, scholen: ze bestonden allemaal al in het oude Griekenland. De Grieken wisten veel over de natuur, sterrenkunde en medicijnen. Sportwedstrijden en theater hoorden bij het leven. Veel van hun kennis, woorden en ook de namen van hun goden gebruiken wij nu nog steeds. Op de tentoonstelling MegaGrieken kom je erachter dat je die oude Grieken nog bijna elke dag tegenkomt. Je zult verbaasd zijn wat je allemaal herkent in de wereld van de MegaGrieken!


Dat was de boodschap van de tentoonstelling MegaGrieken die Studio LaMeul voor het RMO heeft ontworpen. Met spellen en opdrachten konden kinderen de overeenkomsten ontdekken tussen het leven in het oude Griekenland en dat van ons. Aan de hand van de collectie oudheden konden kinderen raadsels oplossen en een spannende speurtocht volgen. Voor de begeleiders was er een tweede informatielaag op volwassen ooghoogte, die hen in staat stelde een aantal leuke weetjes met de kinderen te delen.
Het spectaculaire ontwerp bestond uit enorme knaloranje Griekse vazen, waar makkelijk vijf mensen in pasten. Elke vaas behandelde een thema, zoals de Olympische Spelen en Democratie. Niet altijd makkelijke onderwerpen, die door de fraaie overdrachtstechnieken toch goed uit de verf kwamen. Juist vanwege de creatieve inventiviteit koos het RMO voor Studio LaMeul, een keuze die later door publieksonderzoek bevestigd werd. Ondanks de zeer korte voorbereidingstijd was het resultaat zo geslaagd, dat het ontwerp van de volgende kindertentoonstelling ‘Nieuws uit het Midden-Oosten’ in 2011 ook weer door Studio LaMeul is gerealiseerd – opnieuw met veel waardering van het publiek."

info@lameul.nl